top of page

18 LOCALITATI MICI, FABULOASE, UNDE ORICE VIZITA DEVINE O EXPERIENTA DE NEUITAT


Nu te saturi niciodata de evadarile in micile localitati care au un farmec aparte, oriunde ar fi acestea. Fiecare tara are cel putin un orasel fabulos sau un sat idilic, care merita vizitate.


Orice vizita aici devine o experienta de basm, asa incat, iata o selectie a 18 dintre ele:


Albarracin (Spania)

Albarracin este unul dintre cele mai frumoase sate din Spania si se face remarcat prin cladirile sale in nuante de roz si portocaliu care se imbina perfect cu imprejurimile stancoase. Localitatea este unica datorita istoriei sale, care a cunoscut influentele musulmane, dar si crestinismul. Mica localitate ascunde atat catedrale gotice, cat si ruine maure, spectaculoase.


Lauterbrunnen (Elvetia)

Localitatea Lauterbrunnen din Elvetia este strajuit de stanci ametitoare, pajisti inflorite si varfuri muntoase. In acesta zona se afla peste 70 de cascade, dintre care unele sunt printre cele mai inalte din Europa. Locul a fost folosit ca inspiratie pentru valea fictiva Rivendell din Stapanul Inelelor.


Castle Combe (Anglia)

Castle Combe este un sat prin excelenta englezesc situat in sud-vestul comitatului Wiltshire. In aceasta localitate din Anglia nu s-au construit case din anii 1600, asa incat totul este bine conservat. Castle Combe are case construite din piatra Cotswold, carciumi si biserici vechi, care dau un farmec aparte locului.


Rothenburg ob der Tauber (Germania)

Rothenburg ob der Tauber este un orasel care se bucura de un renume mondial, fiind unul dintre cele mai vizitate din Germania. Renumele sau se datoreaza faptului ca este unul dintre cele mai bine centre istorice medievale din Europa.


Inconjurat de vechi ziduri de aparare si protejat de nu mai putin de 42 de turnuri, Rothenburg ob der Tauber, cu stradutele sale inguste din piatra si casele viu colorate, pare desprins din povestile cu domnite si cavaleri.


Bled (Slovenia)

Există un motiv pentru care Lacul Bled este unul dintre cele mai populare situri din Slovenia. Cu apele sale de smarald, insulita cu biserici, privelistea catre Alpii Julien si castelul din secolul al XII-lea de pe deal, ai acces la experienta perfecta. In plus, oraselul Bled, aflat in apropiere, este la fel de fermecator cu restaurantele sale la lumina lumanarilor si barcile traditionale din lemn care asteapta vizitatori.


Siwa (Egipt)

Siwa Oasis (numele sau complet) este una dintre cele mai bune oaze de desert vestic din Egipt, cu mii de palmieri, izvoare termale superbe si plantatii de maslini, strajuite de ruinele templului datand din secolul al IV-lea i.Hr.

Viñales (Cuba)

Viñales este o oglinda a arhitecturii coloniale stralucitoare si a masinilor de epoca a Cubei. Totodata, oraselul plin de culoare este inconjurat de unul dintre cele mai uimitoare peisaje din tara. Nu degeaba Parcul National Viñales (mai bine cunoscut sub numele de Valle de Viñales) a fost declarat Patrimoniu Mondial de catre UNESCO.


Zhouzhuang (China)

China de Est este plina de „orase de apa” feerice, care marginesc canalele raului Yangzi. Aceste orase au in comun o mai multe caracteristici arhitecturale, printre care podurile de piatra sau casele varuite in alb. Prin ce este deosebit Zhouzhuang? Prin frumoasele alei pietruite si restaurantele excelente.


Lunenburg (Canada)

Acest orasel vechi de pescari din Nova Scotia este inclus pe lista UNESCO fiind recunoscut pentru ca isi pastreaza aspectul original inca de cand a fost infiintat, in 1753.


Lunenburg, cu strazile sale cochete si cladirile viu colorate are un aer fermecator si este plin de restaurante uimitoare, distilerii, berarii artizanale si magazine unice.


Sayulita (Mexic)

Sayulita este unul dintre faimosii "Pueblos Mágicos" - o colectie de orase si sate care sunt recunoscute de guvernul din Mexic pentru frumusetea lor naturala, mostenirea culturala conservata, gastronomie si multe altele.

Sayulita ofera acces la o experienta autentica de viata mexicana, cu piata sa colorata, buticurile, tarabele cu mancare mexicana si plajele linistite.


Luang Prabang (Laos)

Luang Prabang din Laos este unul dintre cele mai frumoase locuri din Asia de Sud-Est, care a fost inscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO in 1995.


Oraselul este un amestec vibrant de cultura, istorie si frumusete naturala. De la templele sale antice si muntii impunatori pana la gastronomia sa delicioasa si localnicii primitori, locul are multe de oferit pentru o experienta de neuitat.


Iruya (Argentina)

Satul Iruya din Argentina nu este unul usor accesibil. Aici se poate ajunge doar printr-o plimbare de patru ore cu autobuzul, din regiunea vecina - Jujuy. Efortul depus este rasplatit, deoarece odată ce ajungi ai o priveliste de vis asupra raului Iruya strajuit de condorii care zboara deasupra lui.


Situat la 2.780 de metri deasupra nivelului marii si cu doar 1.500 de locuitori, Iruya te va fermeca cu strazile sale inguste si pietruite si cu casele facute din chirpici, piatra si paie.

Localitatea a fost decalarata sit UNESCO in 2002 si face parte din rezervatia bosferei Yungas. Un loc unde vei trai o experienta unica, fara indoiala.


Göreme (Turcia)

Probabil ca ai mai vazut sute de poze cu Göreme – orasul perfect din regiunea Capadocia, faimos pentru cosurile sale parca scoase din povestile cu zane, dar si pentru bisericile rupestre cu fresce deosebite. Frumusetea sa uimitoare poate fi admirata pe deplin de la inaltime, dintr-un balon cu aer cald, la rasaritul soarelui.


Gokayama (Japonia)

Ascuns în munții din centrul Japoniei, satul Gokayama, inclus în Patrimoniul UNESCO (alaturi de satul sau geaman, Shirakawa-go, aflat la aproximativ 30 de minute de mers cu masina) este un loc pitoresc greu de descris. Dar il poti descoperi singur daca il vizitezi si descoperi casutele cu acoperis din stuf, in forma de A, precum si plantatiile de duzi care au pe fundal ciresii infloriti din primavara sau zapada, iarna.


Ban Rak Thai (Tailanda)

Situat la granita dintre Thailanda si Myanmar, Ban Rak Thai se remarca prin casutele cu acoperis de paie inconjurate de munti incetosati, plantatii de ceai si ape limpezi. Este locul perfect pentru a te amesteca cu localnicii prietenosi si pentru a te bucura de putin timp singur. Aici, o plimbare pe lac dimineata devreme este o experienta memorabila.


Carmel-by-the-Sea (California)

Acest loc ascuns din California, de o frumusete naturala uimitoare si case construite in diferite stiluri europene, a fost un cuib pentru diverse curente artistice timp de aproximativ o suta de ani. Frumoasele sale cladiri gazduiesc galerii de arta si buticuri de specialitate, iar experienta de aici este completata de bucataria locala excelenta si un univers al vinului aflat in plina dezvoltare.

Kralendijk (Bonaire)

Kralendijk, mica, dar extrem de placuta capitala a Bonaire, este un oras pe care trebuie sa-l descoperi daca ajungi pe aceasta insula tropicala. Cu casele sale viu colorate, cladirile istorice, barurile si restaurantele, precum si locuitorii sai prietenosi, Kralendijk este o experienta in sine.


Bar Harbour (Maine)

Bar Harbor (Maine) este un loc adorabil, cu o zona centrala plina de viata, cladiri cochete si vesele, precum si cu un port plin de barci turistice destinate observarii balenelor.

bottom of page