Lacasurile de cult au avut mereu un rol important in dezvoltarea centrelor urbane. Bucurestiul, insa, a avut mereu o relatie mai complicata cu bisericile sale, in mare parte din cauza dictaturii comuniste. Astfel, multe dintre acestea au fost demolate frenetic, mutate, ascunse, secularizate, recladite.
In Bucuresti, vederea unei manastiri imprejmuite de blocuri comuniste este o imagine cutremuratoare, inca, si spune o poveste care te impresioneaza de fiecare data cand o auzi.
Actualul Bulevard al Unirii (fost Victoria Socialismului), a fost facut cu scopul de a da nastere noului Centru Civic. Bulevardul este strajuit de doua randuri de blocuri si duce spre megalomana constructie a Casei Poporului. In spatele acestor blocuri, se ascunde o alta poveste:
Biserica Schitul Maicilor
Ansamblul manastiresc Schitul Maicilor a fost construit în secolul al XVIII, la poalele Dealului Spirii, pe actualul amplasament al Palatului Parlamentului. In 1982, pentru a fi salvata de la demolare, biserica a fost mutatacu 289 de metri spre est, in spatele unor blocuri, construite ulterior. A fost primul lacas de cult supus operatiunii de translare, o clădire de 9000 de tone.
Manastirea Antim
Manastirea Antim dateaza tot din secolul XVIII. Intre 1984-1986, chiliile din coltul nord-vestic sunt demolate, iar Palatul Sinodal este mutat cu cativa zeci de metri inspre vest, pentru a face loc construirii blocurilor-mamut. Manastirea poate fi vazuta si azi, o oazaintr-o mare de blocuri.
Biserica Sfantul Ilie Rahova
Construita tot din secolul XVIII, Biserica Sfantul Ilie – Rahova este un monument istoric, a carui picturaa fost executata de pictorul Gheorghe Tattarescu. Biserica a fost translatata în 1984, tot intre blocurisi a fost inchisa pana in 1990.
Biserica Domnita Balasa
Biserica Domnita Balasa este o constructie in stil neoromanic si neobizantin, de mari dimensiuni, care dateaza din secolul al XIX-lea. Spre deosebire de bisericile enumerate mai sus, nu a fost mutata, dar a fost ascunsa pe trei laturi, intre blocurile construite in locul Spitalului Brancovenesc.
Biserica Sfantul Stefan - Cuibul cu barza
Numita astfel pentru ca berzele isi faceau cuib pe acoperiuul din sindrila al bisericii, biserica poate fi gasita si azi la intersectia Berzei cu Styrbei Voda, fiind o adevarata oaza de liniste inconjurata de ziduri din beton. A fost construita in anul 1760, iar la cutremurul din 1977 a fost avariata si consolidata. Interesant este ca dupa terminarea lucrarilor de restaurare, a fost propusa spre demolare. In anul 1987, biserica în greutate de 1650 de tone, a fost salvata si ea prin translare de ing. Iordachescu si deplasata spre sud la o distanta de 16 metri, Astazi poate fi gasita in curtea interioara a unui bloc cu zece etaje, fiind invizibila de pe strazile Stirbey Voda si Berzei.
Descopera mai multe despre fascinanta poveste a bisericilor ascunse din Bucuresti cu acest tur pietonal, din 06 Mai 2023.
Comments