top of page

CAT DE MULTE STII DESPRE POVESTEA PALATULUI MOGOSOAIA?

Actualizată în: 4 mar. 2023


Povestea Palatului Mogosoaia incepe acum 300 de ani. Este considerat cel mai bine conservat palat brancovenesc, a carui adevarata perioada de glorie a fost atunci s-a aflat in proprietatea Marthei Bibescu, care a facut totul pentru ca acest loc sa straluceasca si astazi.


Iata cateva lucruri interesante despre istoria zbuciumata a acestui complex de o frumusete aparte, pe care poate ca nu le stiai:


Sub de numirea de “Palatul Mogosoaia” se ascunde un intreg complex istoric, care cuprinde: curtea cu palatul, turnul de veghe, bucataria, casa de oaspeti, ghetaria si Biserica Sf. Gheorghe.


Palatul a fost ridicat la cererea lui Constantin Brancoveanu si inaugurat in anul 1702. Acesta, insa, s-a bucurat prea putin timp de el, deoarece in 1714 a fost executat la Constantinopol impreuna cu intreaga sa familia. Tot atunci, averea i-a fost confiscata, iar palatul a devenit han, turcii golind palatal de mobilier si toate obiectele de pret. Mostenitorii domnitorului l-au redobandit trei ani mai tarziu si astfel Brancovenii l-au avut in proprietate aproape 120 de ani.


Curtile domnesti din acea perioada – inclusiv Palatul Branconveanu - erau concepute cu bucataria (cuhnia) la distanta de palat pentru evitarea incendiilor si mirosurilor neplacute de mancare. Inconvenientul era ca, desi bucatele erau alese si gustoase, erau aproape mereu servite reci, din cauza distantei.


Adevarata perioada de glorie a palatului i se datoreaza Marthei Bibescu - care a primit domeniul drept cadou de la sotul ei -si care si-a facut o misiune din a-i reda stralucirea. Aceasta aduce mesteri italieni, venetieni, care transforma interioarele si imprima acestora influenta italiana. In interioarele palatului se pot regasi elemente de arhitectura interioara unice: un hol deosebit cu mozaic venetian care pastreaza foarte mult din farmecul de altadata, semineele sunt din vremea Marthei. Lucrarile de restaurare incep in anul 1912, dar sunt intrerupte in timpul Primului Razboi Mondial cand palatul sufera cea mai mare distrugere de pana atunci.


Dupa 1925, Martha Bibescu face un nou efort imens, vinde mosiile Lahovari si investe toti banii obtinuti din aceasta tranzactie si din vanzarea cartilor sale pentru restaurarea palatului. La sfarsitul anului 1927, palatul renaste din propria-i ruina si este mai spectaculos ca oricand.


In perioada Marthei Bibescu, palatal a cunoscut vizita multor oaspeti de onorare. De exemplu, printre scriitorii cunoscuti ai acelei perioade s-au numarat scriitorii francezi Antoine de Saint Exupery si Marcel Proust.


Viata Marthei Bibescu ar putea concura orice scenariu de film. S-a casatorit din dragoste cu aventurierul print George Valentin Bibescu, la numai 16 ani si, desi a ramas intrega viata in aceasta casnicie, ambii si-au trait propriile povesti de dragoste si si-au cultivat spiritul aventuros si independent. Palatul Mogosoaia este locul care i-a unit mai presus de orice alta pasiune. Deloc intamplator, printul i l-a daruit Marthei intr-un moment de cumpana in cuplu. Printul moare insa in anul 194ar dupa instalarea regimului comunist, familia Bibescu pierde palatul. Martha Bibescu face eforturi uriase sa declare palatul monument istoric, oferindu-i astfel protectie pentru viitor. Se retrage in exil la Paris unde traieste din scris. Este decorata cu Legiunea de onoare si numita consilier al generalului Charles de Gaulle pe probleme romanesti. Moare la Paris in anul 1973 si, asa cum si-a dorit, Palatul Mogosoaia a ramas marturia unor vremuri cu alte principii.


Vrei sa te bucuri de cateva ore in aer liber la Mogosoaia si sa afli mai multe despre povestea frumosului complex brancovenesc de aici? Afla aici cum poti face asta.

bottom of page