Sunetul a fost folosit in diverse culturi de mii de ani ca instrument de vindecare. Aceasta tehnica are ca obiectiv sa ne mute dintr-un loc de dezechilibru la un loc de echilibru.
Cum functioneaza
Baile de sunet ajuta la facilitarea schimbarilor in starea undelor cerebrale prin utilizarea antrenarii. Antrenamentul sincronizeaza undele noastre cerebrale fluctuante, oferind o frecventa stabila la care acestea se pot acorda. Astfel, folosind ritmul si frecventa, ne putem antrena undele cerebrale si apoi devine posibil sa ne reducem starea normala beta (constiinta normala de veghe) la alfa (constiinta relaxata) si chiar sa ajungem la theta (starea meditativa) si delta (somn; unde poate avea loc vindecarea interna).
Cum se desfasoara o astfel de terapie
Un tratament de terapie cu sunet este atat o experienta pasiva, cat si participativa. Aspectul pasiv este ca devii mai relaxat stand intins pe salteaua de yoga, de exemplu, si incetinindu-ti respiratia. Astfel, te pregatesti sa devii receptorul sunetului. In acest loc al relaxarii, devii mai deschis si mai constient de fiecare sunet care intra. Sunetul ajuta la crearea caii catre acest loc de liniste, la fel cum o mantra va ajuta sa ajungeti la punctul nemiscat al meditatiei.
Instrumentele folosite in terapia cu sunete sunt, printre altele, vocea, tobele, diapazonul sau bowl-urile himalayane.
Ce se poate vindeca prin terapia cu sunete
Utilizarea sunetului ca terapie poate oferi rezultate pentru o varietate de probleme, inclusiv:
Tulburarile de somn
Anxietatea
Depresia
Managementul stresului
Tulburarea de stres post-traumatic
Managementul durerii
Este mediul inconjurator un factor de stres?
Cand suntem stresati, intreaga noastra relatie cu sunetul se schimba, iar sunetele obisnuite de zi cu zi pot fi percepute amplificat si contribui la cresterea gradului de stres. Prin utilizarea tehnicilor de terapie prin sunet, putem deveni mai buni ascultatori si mai constienti de sunetele pe care le percepem.
Multi dintre noi au deja o intelegere destul de buna a beneficiilor unei alimentatii sanatoase si acelasi lucru poate fi valabil si in cazul sunetului. Acesta este un alt exemplu in care practicile de mindfulness, cum ar fi cantatul si tonifierea vocala, ne pot ajuta sa gasim un echilibru. Apeland la astfel de tehnici, atunci cand avem acele momente care declanseaza episoade stresante in viata noastra, avem posibilitatea de a fi mai bine pregatiti in a aprecia si discerne sunetele, mai degraba decat sa ne simtim coplesiti de intamplari.
Daca vrei sa descoperi mai multe despre beneficiile vindecarii prin sunete, te asteptam - alaturi de Monica Filip - la o experienta speciala de sound healing despre care poti afla mai multe aici.
Comments