top of page

CAND SA VORBESTI COPILULUI DESPRE SEXUALITATE SI CUM


Cu cat un copil stie mai multe despre propria sexualitate, cu atat mai putin trebuie sa se bazeze pe informatiile culese de la prieteni sau adulti, care ar putea profita de lipsa sa de informare. In plus, copiii care isi inteleg corpul se simt mai increzatori si vor fi mai greu de manipulat din punct de vedere sexual.


Iata, mai jos, cateva principii de care ar trebui sa tii cont atunci cand vorbesti cu un copil sau adolescent pe subiectul sexualitatii:

  1. Copiii ar trebui sa invete limbajul corect pentru toate partile corpului.

  2. Nu astepta “marea discutie”. Copiii au nevoie de informatii adecvate varstei pe tot parcursul vietii.

  3. Profita de evenimentele naturale din jur pentru a vorbi despre sex si sexualitate (Ex. cand ii schimbi scutecele, ii poti denumi partile corpului, cand cineva apropiat familiei asteapta un copil, ii poti vorbi despre cum se nasc copiii etc).

  4. Actiunile noastre vorbesc mai tare decat cuvintele. Prin urmare, cel mai probabil si copiii vor imita / practica ceea ce vad in jurul lor. Fii constient de acest lucru.

  5. De cele mai multe ori, adultii sunt reticenti in a impartasi “prea multe informatii cu un copil”, de teama ca acest lucru sa nu fie considerat permisiune de catre acesta din urma. Tine cont de faptul ca astfel de informatii nu starnesc brusc interesul unui copil pentru sexualitate, doar vor satisface o curiozitate de baza.

  6. Cand copiii pun intrebari, ofera-le informatii exacte la un nivel de profunzime adecvat varstei lor.

  7. Inceperea timpurie a unei conversatii despre sexualitate si continuarea acesteia pe masura ce copilul creste reprezinta cea mai buna strategie de educatie sexuala.


Afla mai multe informatii utile despre cum sa abordezi problema sexualitatii cu copilul tau si cum sa raspunzi intrebarilor dificile la cursul online “Cum le vorbim copiilor despre sexualitate, corp, relatii?”.


Cursul este sustinut de Cristina Dinu Popa, psihoterapeut, cu o experienta de peste 13 ani, care ii insoteste pe adulti si copii in calatoria lor spre sine printr-o relatie autentica si de acceptare. Cristina este si consultant educational pentru inovatie in educatie.



Data de desfasurare: 14 - 23.05.2021




 
 

bottom of page