top of page
Online Experiences

LUCRURI MAI PUTIN STIUTE DESPRE DEALUL MITROPOLIEI

Actualizată în: 5 feb. 2023



Dealul Mitropoliei este unul dintre cele mai de seama puncte istorice din vechiul Bucuresti, care a rezistat trecerii timpului.


In 1650 dealul era acoperit de vita de vie aflata in proprietatea voievozilor tarii. Complexul manastiresc aflat aici era înconjurat cu ziduri, precum o cetate.


Piatra de temelie a actualei Biserici a Patriarhiei a fost pusa de catre domnul Tarii Romanesti Constantin Serban Basarab, in 1654. Aceasta se afla la capatul drumului, este pozitionata in centrul ansamblului, iar de jur imprejur, se afla restul clădirilor din vechiul ansamblu manastiresc: vechile chilii parte din acesta (astazi cateva dintre birourile Patriarhiei), Palatul Patriarhal, Paraclisul, Palatul Camerei Deputatilor si Clopotnita.


Incepand cu 1698 accesul in curtea manastirii s-a facut prin clopotnita construita de Constantin Brancoveanu. Se pare ca aceasta era parte integranta a zidurilor care inconjurau complexul manastiresc, avand rolul de poarta de acces. In acest loc, in 8 iunie 1862, este asasinat Barbu Catargiu.


In perioada interbelica, primarul Capitalei Demetru Ion Dobrescu a dispus ca poteca ce duce sus, la biserica aflata in varful dealului, sa fie pavata cu pietre. Structura pavajului a fost atat de rezistenta incat a rezistat pana astazi, astfel ca a ramas singura strada din Bucuresti pavata cu pietre interbelice motiv pentru care este considerata monument istoric.

Tot in vremea lui Constantin Serban a inceput si construirea Paraclisului Palatului Patriarhal. Capela a fost finalizata in timpul domniei lui Gheorghe Duca (1673-1678), iar forma finala, pe care o putem vedea astazi, a fost realizata de catre domnitorul Nicolae Mavrocordat in 1723.


Palatul Patriarhal din prezent (fost sediul al Camerei Deputatilor) este locul unde, pe 24 ianuarie 1859, Adunarea electiva a Tarii Romanesti, în frunte cu mitropolitul Nifon Rusaila, a decis unirea Munteniei cu Moldova si l-a ales pe Alexandru Ioan Cuza domnitor al Principatelor Romane.

Intreaga zona este una plina de semnificatii istorice importante pentru tara noastra, iar strazile si cladirile de aici au multe de aratat despre care a fost parcursul nostru istoric de-a lungul secolelor, de la cel religios la cel social politic. Asa incat, tot ceea ce iti ramane de facut este sa vii cu noi sa descoperi acest colt special al Bucurestiului care, cu siguranta, iti va capta atentia. Afla mai multe detalii aici.

Kommentare


bottom of page