top of page
Online Experiences

11 LUCRURI PE CARE NOII OBSERVATORI AI STELELOR TREBUIE SA LE STIE


Daca esti nou in astronomie, s-ar putea sa te intrebi de unde sa incepi. Poate fi descurajant la inceput, si chiar dificil daca nu ai astronomi cu experienta in preajma, care sa te ajute.


Cartile si ghidurile pentru incepatori pot fi o introducere excelenta in astronomie, dar nimic nu depaseste experienta. Cu cat privesti mai mult stelele, cu atat vei invata mai mult. Iata cateva lucruri de care veti deveni constienti in primul an de observare.


1. Exista o „fereastra de observare” a cerului in fiecare luna

Lumina stralucitoare a lunii este un mare poluator de lumina, asa ca merita sa urmaresti miscarile si fazele Lunii. Incepand cu aproximativ patru zile dupa Luna Noua, vecina noastra creste de la o semiluna subtire la un glob stralucitor care sterge din campul vizual stelele pana la aproximativ sase zile dupa Luna plina. Ca rezultat, exista o fereastra de aproximativ 12 zile in preajma Lunii Noi, cand ai sigur parte de un cer intunecat, fara Luna, care este ideal pentru observarea stelelor.


Sfatul nostru: Cauta online informatiile despre fazele lunii si asigura-te ca planifici orice activitati de observare a stelelor in jurul Lunii Noi.


2. Gaseste acea „pata” de neratat pe cerul noptii de iarna

O pata stralucitoare iti atrage intotdeauna atentia atunci cand esti afara si privesti stelele toamna si iarna? Sunt aproape sigur Pleiadele (M45), un grup de stele la 440 de ani lumina distanta de noi, care se mai numeste si "Closca cu pui".


Pleiadele reprezinta un grup tanar de stele cu o vechime de doar 100 de milioane de ani. Chiar si cu ochiul liber, ar trebui sa poti distinge aproximativ cinci sau sase dintre stelele sale ale constelatiei care au forma unui mini plug.


Sfatul nostru: acest roi de stele, Pleiadele, este vizibil cu ochiul liber pe cerul de toamna-iarna si face parte din constelatia Taurului.


3. Vederea nocturna face mult mai usoara observarea stelelor

Pe masura ce ochii tai se obisnuiesc cu intunericul, pupilele se dilata si permit sa intre mai multa lumina. De aceea, rabdarea este foarte importanta atunci cand privesti stelele.


Sfatul nostru: Tine-te departe de luminile puternice timp de cel putin 20 de minute (asta include si smartphone-ul) Si, daca trebuie sa utilizezi iluminatul in zona de observatie unde te afli, utilizeaza o lumina slaba de culoare rosie.


4. Observarea Lunii pline se face cel mai bine la rasaritul acesteia

Majoritatea incepatorilor presupun ca cel mai bun moment pentru a observa Luna este atunci cand este sus pe cerul noptii. Dezvantajul cel mai mare este ca in acel moment acest corp ceresc este mult prea stralucitor.


Ce poti face, in schimb, este sa afli ora exacta a rasaritului lunii in noaptea cu Luna plina si sa urmaresti satelitul nostru natural care apare la orizont in timpul amurgului intr-o superba culoare portocalie pal!


Sfatul nostru: Aseaza-te intr-un loc aflat destul de sus, cu o vedere clara a orizontului estic la amurg in noaptea de Luna plina.


5. Poluarea luminoasa poate fi de ajutor

Un cer intunecat plin de stele este o priveliste incredibila, cu toate acestea, poluarea luminoasa nu este intotdeauna un lucru rau. Cand incerci sa inveti formele realizate de stelele principale, stralucitoare ale constelatiilor, faptul ca fundalul a mii de stele „lipseste” din cauza iluminatului urban poate fi de fapt util.


Sfatul nostru: Daca privesti stelele dintr-o zona urbana, aseaza-te la umbra unei cladiri unde nu exista lumini stradale sau alte lumini catre direct in campul tau vizual.


6. Cerul in schimbare

Pe masura ce Pamantul orbiteaza in jurul Soarelui, pozitiile stelelor se schimba usor, ridicandu-se in est cu patru minute mai devreme in fiecare zi. In consecinta, intregul cer nocturn pare sa se deplaseze inainte cu patru minute in fiecare noapte.


Cel mai probabil nu vei observa acest lucru daca petreci cateva nopti consecutive privind stelele la aceeasi ora a noptii, dar pe parcursul unei luni de observatie vei vedea ca este o diferenta de doua ore. Deci, stelele care se ridica la 22:00 in octombrie pot fi vazute la 20:00 pana in noiembrie.


Sfatul nostru: Priveste cerul la un moment complet diferit al noptii decat la cel cu care esti obisnuit. De fapt, daca privesti stelele la 2 dimineata in octombrie, te vei uitati de fapt la acelasi cer de noapte care va fi vizibil la ora 20:00 in februarie. Deci, de fapt, nu este nevoie de un an pentru a observa toate stelele si constelatiile sezoniere, pana la urma.


7. Unele stele sunt vizibile pe tot parcursul anului

Axa nordica a Pamantului indica aproximativ spre Polaris (Steaua Polara), care pare stationara pe cerul noptii, deoarece toate celelalte stele de pe cerul nordic par sa se invarta in jurul ei.

Cele doua constelatii apropiate ale Carului Mare si Casiopeei sunt astfel intotdeauna vizibile pentru observatorii stelelor din emisfera nordica. In restul cerului emisferei nordice, stelele rasar in est si apun in vest.


Sfatul nostru: Priveste spre nord in orice moment al noptii pentru a gasi Steaua Polara intre Carul Mare si Cassiopeia (desi toamna si primavara se pot pierde la orizont).

Daca privesti stelele la aceeasi ora a noptii pe tot parcursul anului, vei vedea ca stelele si constelatiile sunt vizibile fiecare timp de sase luni, timp in care se deplaseaza lent de la est la vest. In restul anului, sunt doar „sus” in timpul zilei.


8. Satelitii sunt o vedere obisnuita

Nu trebuie sa privesti stelele mult timp ca sa nu vezi si un satelit care zboara pe cerul noptii. In timpul unei ore de observare a stelelor, poti vedea zeci de sateliti, toti avand peste 6 m lungime si plutind pe o orbita joasa a Pamantului, la aproximativ 160-640 km de acesta.


Sfatul nostru: Poti vedea mai multi sateliti pe cer imediat dupa amurg si chiar inainte de zori, iar lumina lor este constanta, spre deosebire de cea a avioanelor care zboara.


9. Vederea ta periferica este puternica

Viziunea periferica a ochiului uman este foarte sensibila la luminozitate, asa ca poti privi usor la dreapta unui grup de stele, nebuloase sau galaxii pentru a le vedea stralucirea. In schimb, atunci cand observi o stea sau o planeta, priveste-o direct pentru a-i observa culoarea.


Sfatul nostru: Uita-te chiar deasupra Pleiadelor pentru o lectie buna despre aceasta tehnica de „vedere evitata”, care functioneaza la fel de bine cu Nebuloasa Orion (M42), Galaxia Andromeda (M31) si orice grup de stele.


10. Planetele sunt foarte usor de gasit

Soarele si planetele par sa urmeze pe cer pe aproximativ aceeasi cale, ceea ce dezvaluie ca toate planetele din Sistemul Solar orbiteaza in jurul Soarelui intr-un disc practic plat.

Aceasta miscare se numeste ecliptica, iar Luna urmeaza, de asemenea, aceasta miscare ecliptica.


Sfatul nostru: Ecliptica se intinde de la punctul din orizontul estic - de unde soarele rasare -pana la punctul unde apune in vest; priveste spre sud, dupa lasarea intunericului, si urmareste pozitia planetelor.


11. Observa statia spatiala miscandu-se de la vest la est

Daca vezi ca o lumina stralucitoare, care se ridica aproximativ in vest, devine extrem de stralucitoare si apoi dispare pe cerul estic, probabil ca tocmai ai vazut Statia Spatiala Internationala (ISS) sau, mai degraba, panourile sale solare uriase reflectand lumina soarelui. ISS orbiteaza Pamantul de 16 ori pe zi, cu o viteza de 27.600 km pe ora, adica aproximativ 8 km pe secunda.


Sfatul nostru: Poti vedea ISS doar cand traverseaza cerul imediat dupa amurg si chiar inainte de zori. Daca il vezi la scurt timp dupa lasarea intunericului, asteapta aproximativ 92 de minute si probabil il veti vedea din nou.



Daca ceea ce ai citit mai sus a starnit interesul tau pentru observarea cerului noaptea, ai ocazia de a alege sa te inscrii la una dintre experientele noastre tip "stargazing". Afla mai multe de la astronomi profesionisti, care abia asteapta sa impartaseasca cu tine cele mai interesante lucruri despre ce poti observa noaptea pe cer:

Comentários


bottom of page