top of page

VATRA LUMINOASA, ORASUL-GRADINA AL BUCURESTIULUI


Vatra Luminoasa, foto credit Studio Zona
Vatra Luminoasa, foto credit Studio Zona

Vatra Luminoasa este un cartier de locuinte sociale, construit la periferia Bucurestiului intre anii 1933 si 1949. Acesta era destinat muncitorilor, mestesugarilor si functionarilor.

 


Inaugurare cartier Vatra Luminoasa, foto credit Studio Zona
Inaugurare cartier Vatra Luminoasa, foto credit Studio Zona

Cartierul a fost conceput de arhitectii Ioan Hanciu si Nicolae Aprihaneanu si avea la baza modelul orasului-gradina. Astfel ca, cei doi arhitecti au pus pe primul plan spatiile verzi, individuale si colective, dar si echipamentele publice. Aceste spatii sunt astazi protejate de Institutul National al Patrimoniului si reprezinta unica realizare de aceasta calitate si anvergura din Romania interbelica. 

Totodata, Vatra Luminoasa este una dintre cele mai scumpe destinatii imobiliare din Bucuresti. De ce? Pentru ca are gradini, spatii verzi individuale si colective, liniste, intimitate, putin trafic, stradute cu cladiri cochete, cu nivel mic de inaltime.

 

In perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2021, Institutul Cultural Roman a organizat la Paris expozitia „Vatra Luminoasa, modelul orasului-gradina in Bucuresti“, care a fost gazduita de Galeria Macadam.

 

Aceasta a prezentat aspectele vaste ale acestei arhitecturi moderne, de la urban la locuinta personala. Au fost reliefate, astfel, istoria arhitecturala a Bucurestiului de la inceputul secolului 20, cartierele-gradina, locuintele sociale si notiunea de modernism, ca si tipologia caselor. Pentru a evidentia particularitatea acestui cartier, dar si raportul cu istoria timpului sau, expozitia a prezentat publicului si documente de arhiva, carti, corespondente, carnete, schite, fotografii de epoca. Curatorul expozitiei a fost arhitectul Jérémy Vercken de Vreuschmen, stranepot al arhitectului Ioan Hanciu.


Un tur pietonal ghidat al Cartierului Vatra Luminoasă este disponibil în acest weekend, pentru cei care vor să descopere încă un colț din istoria Bucureștiului. 

bottom of page