top of page

9 DINTRE CELE MAI BUNE DESTINATII DE BERE EUROPENE (CARE NU SUNT MUNCHEN)


Unii numesc Munchen capitala mondiala a berii. Totodata, exista o multime de alte orase si destinatii grozave ale berii care ar putea sa nu fie inca pe radar.


De la livrari de bere in Berna si cartierul infloritor al berii artizanale din Göteborg pana la tururi de bere autoghidate pe insulele grecesti, iata cateva alternative serios subestimate la Oktoberfest din München. Nu spuneti Germaniei, dar daca esti in cautarea ceelei mai bune beri din Europa, acestea sunt locurile unde sa mergi:


1. Berna, Elvetia

In ciuda faptului ca este un oras relativ mic, Berna are o cultura a berii suficient de puternica pentru a indeparta cele mai stresante saptamani de lucru. Oraselul gazduieste aproape 200 de fabrici de bere si microberarii, multe dintre ele la distante ce pot fi parcurse pe jos (in special in jurul celui mai modern cartier al orasului, Breitenrain).


Poti incerca Oberbottiger Kurbelbräu, o bere tulbure care este complet naturala: nefiltrata, nepasteurizare si fara stabilizatori.


2. Gent, Belgia

Daca detectezi o atmosfera relaxata in al treilea oras ca marime al Belgiei, s-ar putea sa fie pentru ca berea ii curge prin vene. Produsele locale de aici sunt complet fara hamei datorita istoriei Gentului: cetatenii francezi ai orasului faceau bere cu ierburi si condimente, in opozitie cu stilul olandez de fabricare a berii.


Aici poti incerca Gruut White, o bere gustoasa, fructata, iar daca esti in cautarea unor note mai complexe, ia Gruut Brown: o bere cuvée facuta cu ierburi, condimente si nuci.


3. Peloponez, Grecia

Multe dintre insulele grecesti au si o cultura puternica a berii - iar regiunea Peloponezului are una dintre cele mai bune. Poti incepe cu Patras si cu oprire in Olympia antica, Mani si Messinia.

Aici poti incerca berea Olympia si Elis Brewery, o fabrica de bere alimentata cu energie solara, cu o selectie excelenta de lager.


4. Wrocław, Polonia

Cultura berii din Polonia este legendara in toata Europa, iar mai putin cunoscutul oras Wrocław este cel mai bun loc pentru bere din tara (cu exceptia Varsoviei, poate). Ultimii zece ani au cunoscut o crestere constanta a microberariilor din Wrocław, cele mai multe dintre ele fiind infiintate in centrul orasului pentru un acces usor. Ajuns aici, poti incepe din piata unde se afla trei dintre cele mai bune berarii: Browar Złoty Pies, Bierhalle si Spiż Brewery.

Totodata, incearca berile Browar Stu Mostów, considerata una dintre cele mai bune si mai creative fabrici de bere din oras. Berea The Nigredo Chocolate Mint Foreign Extra Stout este o necesitate pentru orice bautor Stu Mostów, aflat aici pentru prima data.


5. Trondheim, Norvegia

Festivalul Berarii de la Trondheim, care are loc anual in iulie, se asigura ca orasul ramane cea mai buna destinatie a Norvegiei pentru iubitorii de bere si gastronomie. Microberariile din Trondheim ofera bere dark obtinute folosind kveik, o drojdie originara din regiune.

Incearca aici The ØX Tap Room, din centrul orasului Trondheim, unde berea se produce in mod miraculos la fata locului, intr-o locatie care imbina echipamente moderne de microbere cu o pivnita cu bolta veche de 300 de ani.

Oricare dintre berile de casa ØX sunt grozave, fiind facute din apele curate ale fiordului Trondheim din apropiere – si poti incepe cu berea blonda crocanta.


7. Göteborg, Suedia

In vremurile trecute, berea a jucat un rol imens in economia Suediei, iar microberariile au facut de multa vreme parte din couture-ul orasului Göteborg. Dar, in timp ce concurenta din partea germanilor si danezilor a facut ca industria suedeza a beri isa scada in ultimele decenii, scena locala din Göteborg continua sa prospere. Cartierul modern Ringön este acum centrul berii artizanale din Göteborg.

Incearca aici Två Feta Grisar – sau Two Fat Pigs, o microberarie numita pentru ca doi porci pasunau alaturi de microberarie.

Incearca Columbus, un IPA dublu cu un strop de amaraciune si un post-gust de pin.


8. Strasbourg, Franta

Cu influentele sale germane si franceze, regiunea producatoare de vin Alsacia este o destinatie de vis pentru oenofili, dar se mandreste si cu o industrie a berii artizanale in plina expansiune. De la Colmar la Kaysersberg, Alsacia este plina de fabrici de bere excelente, dar daca trebuie sa alegi un loc, Strasbourg este locul unde vei gasi cea mai mare concentratie de berarii si baruri alsaciene.

incearca aici Bendorf Brasserie, o fabrica de bere artizanala cu caracter din centrul orasului.

Comanda orice din gama „cycles ephemeres”, care face parte dintr-o serie limitata de bere sezoniera.


9. Plzen, Cehia

Sigur, Praga este un oras magic in ceea ce priveste berea, dar ai incercat Plzen, celalalt punct fierbinte al berii al Republicii Cehe? Aici s-a nascut celebra bere pilsner. Orasul pastreaza un farmec de scoala veche si exista o multime de oportunitati de a te scufunda in trecutul si prezentul sau de fabricare a berii, de la a vedea unde sunt produse Pilsner Urquell si Gambrinus pana la vizitarea micilor fabrici de bere din cartierul Dobrany.

Incearca aici Rokycany U Stočesů, o hala de bere maiestuoasa renovata, unde poti urmari toate etapele de lucru ale unei microberarii in procesul de obtinere a berii.

Comanda The Stočeská 11, facut cu hamei din regiunea Saaz, care este o bere de vara delicioasa, perfecta pentru a incheia un tur din Plzen.


bottom of page