top of page

3 POVESTI DE DRAGOSTE CARE AU APRINS SPIRITELE PROTIPENDADEI BUCURESTENE SI AU FACUT ISTORIE



Suntem in luna iubirii, asa incat haideti sa aflam cate ceva din culisele unor povesti de dragoste ascunse prin cotloanele unor locuri memorabile din Bucuresti, povesti care, la vremea lor, au aprins spiritele protipendadei din capitala.


Dragostea arzatoare dintre George Enescu si Maria Cantacuzino

 

George Enescu si Maria Cantacuzino
George Enescu si Maria Cantacuzino

Astazi se mai stiu prea putine lucruri despre Maria Cantacuzino. Una dintre cele mai excentrice prezente din viata mondena a inceputului de veac XX a fost considerata cea mai frumoasa printesa aristocrata a vremii. Prietena apropiata a reginei Maria, ea s-a iubit cu printul Mihail G. Cantacuzino, cu filosoful Nae Ionescu, cu muzicianul Dinu Lipatti, pentru ca mai tarziu sa devina sotia marelui compozitor George Enescu.

 

Nascuta in 1878 intr-o familie de boieri moldoveni din Tescani, tanara timida cu parul negru-aramiu, inalta si cu ras cristalin, a fost ceruta de sotie, la 18 ani, de un boier muntean din marele clan al Cantacuzinilor, Mihail.


Mariajul a existat doar pe hartie, dupa ce Maruca (cum ii spuneau apropiatii) a descoperit ca acesta iubeste mai mult vinul si domnitele de consumatie, in contrast cu dragostea ei timida. In plus, si-a prins sotul inseland-o cu sora ei, iar acest lucru o determina sa ceara divortul, dar Mihai Cantacuzino o implora sa-l ierte macar de dragul celor doi copii pe care ii facusera impreuna. Nu poate sa se desparta decat psihic de el si decide sa ramana sub acelasi acoperis. La putin timp dupa aceasta ruptura, Mihai Cantacuzino moare intr-un accident de masina, tragedie care o face pe Maruca sa o ia pe alta cale si sa i se deschida apetitul pentru aventura. Datorita anturajului, a beneficiat de cea mai inalta instruire in spiritul filosofiei si artei. Asa l-a cunoscut pe marele filosof Nae Ionescu, alaturi de care a trait o iubire devastatoare.


Relatia cu Nae Ionescu s-a consumat timp de aproape 9 ani, timp in care Enescu – retras la Paris, a asteptat sa ii treaca aceasta pasiune. Cand Nae Ionescu o anunta ca relatia lor s-a terminat si a parasit-o pentru pianista Cella Delavrancea, Maruca a intrat in depresie. Asa ca Maruca decide sa se sinucida turnandu-si acid pe fata. Un gest extrem si greu de inteles, mai ales ca era obsedata de frumusetea ei, iar fiecare aparitie a sa era un adevarat spectacol de feminitate.


Dupa tentativa ei de sinucidere, vestea a facut inconjurul protipendadei bucurestene si a ajuns pana la Enescu, care a renuntat la toate concertele pe care le avea atunci si s-a intors de urgenta la Bucuresti. I-a fost alaturi si a ajutat-o sa isi revina, recuperare care a durat doi ani. Enescu a fost cel care a internat-o pe printesa intr-un sanatoriu de boli nervoase din Viena pana la recuperarea sa totala. Dupa ce aceasta s-a insanatosit, Enescu a cumparat o casa pe Calea Victoriei si, in 1937, s-au casatorit.


Cei doi copii ai Marucai l-au renegat pe Enescu, in special din cauza originii sale modeste, considerandu-l nedemn de mama lor. Cu toate acestea, Maruca a dezvoltat mai multe relatii extraconjugale cu oameni in lumea muzicii, precum Dinu Lipatti. Enescu o iubea orbeste si trecea cu vederea toate aceste escapade amoroase.


Intr-un final, au renuntat amandoi la Romania si s-au mutat la Paris. In timpul sederii aici, chiar si despre Enescu se spunea ca a avut o relatie extraconjugala cu ingrijitoarea adusa in casa de aici. Maruca i-a ramas sotie pana la final.  Slabit si pe jumatate paralizat el a ramas lucid pana in ultima clipa. Maruca moare 13 ani mai tarziu in Elvetia, insa amandoi sunt ingropati in acelasi cimitir din Paris.


Iubirea dintre Constantin Brancusi si Maria Tanase


Constantin Brancusi si Maria Tanase
Constantin Brancusi si Maria Tanase

Maria Tanase s-a nascut intr-o mahala bucuresteana, din parinti nevoiasi, care mai aveau doi copii. La Scoala de Fete ramane corigenta la matematica si franceza, asa ca se decide sa abandoneze studiile, iar la varsta de 15 ani se inscrie la un concurs de Miss, unde pierde proba costumelor de baie. Cu toate acestea, ii atrage atentia unui tanar medic cu care traieste si o scurta poveste de dragoste, incheiata cu un avort la numai 16 ani. In urma lui, Maria afla ca nu va mai putea niciodata sa ramana insarcinata, iar acest lucru o va marca pe viata.

 

Se angajeaza vanzatoare intr-o alimentara si distreaza audienta cu cantecele ei. Mai tarziu, este remarcata de directorul de la Carabus Excelsior, Constantin Tanase, care o ia in trupa lui de teatru de revista si o promoveaza in tara si in strainatate. A reprezentat tara in mai toate colturile lumii, a iubit mult si a suferit pe masura. La 25 de ani il cunoaste pe Constantin Brancusi, la o expozitie internationala, si se indragosteste de el, in ciuda diferentei de varsta (Brancusi avea 62 de ani). Sentimentul este reciproc, intre cei doi incepand o dragoste pasionala, marcata de gelozie, care a si pus capat relatiei celor doi.

 

Povestea lor de iubire s-a incheiat la doar un an de relatie, dupa ce Maria Tanase a participat la Expozitia Internationala de la New York, unde a cunoscut un succes fulminant. Nu l-a uitat niciodata pe Brancusi, fiind marea iubire a vietii ei.

Se spune ca in apartamentul ei de la Hotel Continental veneau multi barbati si ca ea ii iubea pe toti cu sinceritate si cu foc. Insa, singurul barbat cu care s-a casatorit a fost Clery Sachelarie, un fost mosier care pierduse toti banii la cursele de cai.

 

In mai 1963, afla ca are cancer si refuza operatia despre care se credea ca ar putea sa o salveze.

 

Scandal la Palatul Regal. Povestea de dragoste aprinsa dintre printul Carol si Elena Lupescu


Printul Carol si Elena Lupescu
Printul Carol si Elena Lupescu

Palatul Regal a fost scena multor intalniri amoroase de-a lungul timpului, insa nimic nu se compara cu idila nascuta intre regele Carol al II-lea si amanta lui, Elena Lupescu. Aceasta din urma s-a nascut la 2 septembrie 1899, la Iasi, intr-o familie de burghezi evrei.  

 

In timp, Elena devine constienta de atractia pe care o simt barbatii pentru ea, ii place jocul si il cauta cu ardoare. Este invitata in cercurile familiei regale, dar si in cele ale unor oameni cu reputatie proasta, iar ea nu refuza sa onoreze invitatiile venite din ambele parti.  

 

In timpul Primului Razboi Mondial decide sa isi uneasca destinul cu un locotenent din Regimentul de Vanatori al lui Carol. Dupa casatorie, urmeaza o serie de intalniri de alcov, ravase amoroase si ocheade aruncate la serate care duc, intr-un final, la divortul intentat de sot, in 1920. Elena isi reia numele de fata si viata sociala, devenind protejata lui Posmantir (un individ destul de ciudat, care, desi poza in jurnalist onest, se ocupa cu pornografia, realizand albume nud cu diferite femei pe care incerca mai apoi sa le ofere drept dame de companie). A pozat si Elena pentru un astfel de catalog, iar fotografiile au fost recuperate mai tarziu de Carol pe bani grei.

 

Printul era unul dintre cei mai importanti clienti ai lui Posmantir, acesta din urma stabilindu-i o intalnire cu frumoasa Elena la cinematograful Fundatiei Regale. Cei doi se indragostesc iremediabil unul de celalalt, mai ales ca mariajul printului cu sotia lui era pe terminate. Dar printesa afla de idila regelui si decide sa isi salveze casnicia. Astfel, ii propune printului sa mearga impreuna cu fiul lor, Mihai, la Sinaia si s astea la Castelul Peles. Carol acepta, insa face in asa fel incat o ia si pe Elena Lupescu, pe care o viziteaza deseori pe furis spre disperarea sotiei, care il incuie in camera, intr-o noapte. Dar aceasta nu este o piedica pentru el, printul sare din balconul aflat la etajul I si merge la amanta sa. Asa se face ca Elena Lupescu profita din plin de reprosurile aduse printului de sotia geloasa si regina-mama, iar la putin timp dupa escapadele de la Sinaia, decide sa fuga cu printul in strainatate.


Dupa o tentativa de a renunta la toate prerogativele sale si de a deveni om de rand, Carol se razgandeste si revine in 1930, profitand de faptul ca rege fusese numit fiul lui, dupa moartea lui Ferdinand. Carol se autoproclama rege si il inlatura de la tron pe Mihai. Carol domneste zece ani, timp in care Elena este singura femeie pe care o iubeste, desi ea mai iubeste si alti barbati.


Carol abdica in 1940 si paraseste tara impreuna cu amanta lui, intr-un tren cu 12 vagoane pline de tablouri si bijuterii regale. Dupa ce multe tari refuza sa ii primeasca, ajung ilegal in Portugalia. Desi s-au plimbat si prin alte tari, s-a casatorit legal cu Elena Lupescu in 1947, tot pe teritoriul portughez si si-au trait povestea de dragoste pana in 1953, cand fostul monarh moare in urma unui atac de cord. Elena il plange timp de 20 de ani si moare in 1974.  


Cu acest tur pietonal ghidat descoperi cladirile istorice din Bucuresti si povestile de iubire ascunse intre zidurile lor, ale caror protagonisti cunoscuti au facut istorire.

bottom of page