top of page
Online Experiences

CELE MAI MICI MUZEE DIN LUME. TU LE STIAI?


Fie ca este vorba de o cabina telefonica englezeasca sau de o colectie expusa in putul unui lift, in cateva locuri din lume exista muzee foarte mici, a caror locatie este la fel de curioasa, precum obiectele expuse.


Muzeul Warley (Warley, Marea Britanie)

Dupa ce au luat in considerare mai multe optiuni pentru a infiinta acest mini-muzeu, inclusiv o statie de defibrilatoare si o biblioteca, membrii comunitatii locale au votat pentru a transforma o cabina telefonica intr-un muzeu unic de istorie locala.


In acest mini-muzeu, panourile de sticla sunt infrumusetate cu gravuri care prezinta scene din istoria locala, in timp ce podeaua de mozaic este facuta din ceramica veche si obiecte de arta gasite in gradinile din Warley.


Exponatele, care se schimba o data la cateva luni, sunt artefacte si curiozitati istorice locale, donate de rezidentii Warley. Acestea sunt expuse in cutii securizate care pot fi vizualizate atat din interiorul, cat si din exteriorul muzeului.


Mmuseumm (New York, SUA)

Mmuseumm este un muzeu minuscul gazduit intr-un lift de marfa din New York, specializat in expunerea de obiecte incadrate la „ceea ce este trecut cu vederea, respins sau ignorat”.


Museumm ofera o oportunitate unica de a interactiona cu obiecte de zi cu zi, familiare, dar si exotice din intreaga lume. Printre obiectele neobisnuite prezentate aici s-au numarat pantoful aruncat lui George W. Bush la Palatul Ministrului din Bagdad, o bobina de incalzire cu apă calda din Lituania sau o manusa de plastic din Paradise Valley, Montana.


Capacitatea muzeului permite intrarea a trei persoane simultan.


Muzeul William Burke (Edinburgh, Marea Britanie)

De-a lungul uneia dintre cele mai pitoresti strazi din zona West Bow - Edinburgh se afla o vitrina care se mandreste cu cel mai mic muzeu din lume. Cei care intra in magazinul The Cadies & Witchery Tours au ocazia de a vedea pe tejgheaua acestuia, amplasat intr-o cutie de sticla, un artefact care da fiori. In interiorul recipientului, sprijinit pe o perna de catifea, se afla un mic obiect imbracat in piele. Acesta este un suport pentru cartile de vizita realizat din piele umana, care a apartinut unui criminal in serie din Edinburgh, William Burke.


Avand in vedere legislatia foarte stricta de la inceputul secolului XIX cu privire la disectiile anatomice pe corpurile umane, era destul de dificil pentru cei care faceau astfel de operatiuni sa faca rost de cadavre. Burke si complicele lui - William Hare executau oameni necunoscuti, pentru ca mai apoi sa vanda corpurile acestora in scopuri stiintifice. 16 oameni au murit din cauza celor doi, iar pentru a se salva, Hare a depus marturie impotriva lui Burke, in timp ce acesta din urma a fost spanzurat in ianuarie 1829.


După moartea lui Burke, pielea din diferite parti ale corpului acestuia a fost luata de localnici. O sectiune din dosul mainii lui a fost folosita pentru a face acest suport pentru carti de vizita, fiind in posesia unui chirurg care a lucrat cu Burke in timpul carierei sale criminale.


Efectul Faraday (Londra, Marea Britanie)

Dupa cum stim deja, Michael Faraday a descoperit electromagnetismul, ceea ce a dus la obtinerea electricitatii de catre omenire. Acest muzeu minuscul – in esenta un sopron – este asezat pe un doc modest din Londra, langa locul unde a lucrat Faraday timp de mai bine de 30 de ani. Conceput de doi artisti, muzeul este o „recreare” a atelierului lui Faraday, decorat cu documente istorice, desene tehnice, obiecte de pescuit, inregistrari sonore sau note explicative. Desi mic si pozitionat intr-o zona aglomerata a orasului, spatiul este surprinzator de linistit in interior, numai bun pentru cateva momente de relaxare.


Muzeul Etnografic (Macedonia de Nord)

Muzeul Etnografic din Macedonia de nord este atat de mic, incat doar o persoana are loc sa intre si sa il viziteze. Aici se gasesc peste o mie de exponate, cele mai multe sunt obiecte macedonene de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX. Vei putea admira, insa, si obiecte si resturi ceramice care au mai bine de 5.000 de ani.


Comments


bottom of page