top of page

9 LUCRURI MAI PUTIN STIUTE DESPRE SINAIA



1. Cazinoul din Sinaia, care se remarca prin arhitectura sa eleganta unica, a fost inaugurat in 1913, cu mare fast. Evenimentul de lansare a inclus un spectacol de teatru prezentat de Alexandru Davila, iar printre oaspetii prezenti s-au aflat familia regala si Titu Maiorescu.


2. La doua zile de la lansarea cazinoului din Sinaia, fratii Loebel (apropiati ai investitorului principal al cazinoului – baronul de Marçay, investitor si la cazinoul din Monte Carlo) s-au sinucis deoarece au pierdut intreaga avere aici.


3. Castelul Peles a fost construit pe un teren achizitionat de Regele Carol I, in 1872. Pentru a pune constructia pe o baza solida, au fost dislocati 20.000 de metri cubi de pamant si bucati din muntele Molomot.


4. Castelul Peles a fost primul castel din Europa iluminat electric in intregime (el a fost proiectat cu o uzina electrica proprie)


5. Sub piatra de temelie a castelului Peles au fost ingropate doua pergamente sigilate in tuburi de sticla si plumb, impreuna cu o colectie de monede de aur, batute cu chipul lui Carol I. Aceste monede de 20 de lei au fost interzise de Imperiul Otoman. Iar actele ingropate sunt declaratia de intentie si actul de fundatie al Castelului Peles.


6. Una dintre vizitele cele mai importante la castelul Peles a fost aceea a Imparatului Austro-Ungariei, Franz Joseph, in anul 1896.


7. Castelul Pelisor a fost construit de regele Carol I si era destinat viitorului regele Ferdinand si reginei Maria. Intregul castel are amprenta reginei Maria, fiind decorat dupa planurile desenate de aceasta.


8. La Pelisor au crescut: viitorul rege Carol, Marioara (regina Iugoslaviei), Elisabeta (regina Greciei) si Printul Nicolae.


9. Sinaia este singurul oras din Romania care are doua gari regale. Cea veche a fost construita in 1886 de regele Carol I si aici oprea celebrul tren Orient Express. A doua gara a fost construita la comanda regelui Carol al II-lea si a fost rezervata exclusiv familiei regale si oaspetilor acesteia.



Vino cu noi sa vezi si sa afli mai multe despre frumusetile orasului Sinaia la o noua experienta in aer liber. Afla aici mai multe detalii si rezerva-ti locul chiar acum.

bottom of page