Putine experiente sunt la fel de linistitoare ca atunci cand stai in mijlocul unei paduri frumoase, cu copaci care se ridica ametitor in jurul tau.
Indiferent daca esti in cautarea unei inspiratii de vacanta sau ai nevoie de o scurta evadare, aceste paduri din Romania ofera o experienta uimitoare pentru tine si familia ta:
Codrii seculari de la Slatioara
Padurea „Codrii Seculari de la Slatioara” este inscrisa in lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Se afla chiar in inima Bucovinei, la poalele Raraului si in apropiere de Giumalau. Este una dintre cele mai intinse si bine conservate paduri virgine de fag si rasinoase din Europa. La nivel european, este depasita doar ca vechime de o padure virgina de rasinoase din Germania.
Aici pot fi admirați aici arbori multiseculari gigantici. De la molizi de pana la 60 de metri si brazi de peste 50 de metri sau fagi care cresc la o altitudine de 1.350 de metri, cu mult în afara arealului lor natural.
In codrii seculari de la Slatioara traiesc urși, lupi sau caprioare, dar si specii de salbaticiuni precum rasul, jderul, bursucul, huhurezul, cocosul de munte sau gainusa de alun.
Padurea Letea
Padurea Letea este situata in judetul Tulcea, in nord-estul Deltei Dunarii, intre bratele raurilor Chilia si Sulina si se întinde pe o suprafata de peste 5.000 de hectare. Este cea mai nordica padure subtropicala din Europa si cea mai veche rezervatie naturala din Romania.
In padurea Letea gasesti stejari masivi, iar peisajul spectaculos include si tulpini de vita de vie salbatica si liane cu lungimi de peste 20 de metri. Toti cei care ajung aici raman impresionati de stejarii seculari de aici. Unul dintre ei are peste 780 de ani, in timp ce altii au 400-500 de ani.
Jacques-Yves Cousteau a facut cercetari timp de 6 luni in Delta Dunarii cu o echipa de peste 30 de persoane, la inceputul anilor 90. In urma studiilor pe care le-au facut, padurea Letea a intrat in patrimoniul mondial UNESCO si a fost infiintat Administratia Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
Padurea de argint
Padurea de Argint - pe care o intalnim in poeziile lui Mihai Eminescu - este o rezervatie forestiera aflata in judetul Neamt, pe teritoriul comunei Agapia, pe terasa inferioara a paraului Topolita. Este o padure de mesteceni, unii mai batrani de un secol, altii mai tineri, de 40-50 de ani. Numele rezervatiei vine de la culoarea pe care padurea o capata toamna si iarna, cand mestecenii devin argintii.
Padurea cu narcise de la Osorhei
Rezervatia naturala Padurea cu narcise din Osorhei areo suprafata de aproximativ 2 hectare si face parte din Padurea de la Alparea (cu o suprafata totala de 402 hectare).
Zona este acoperita cu padure de foioase, cum ar fi: stejar, carpen de tip Galio-Carpinetum, fag, mesteacan, alun, tei. In palcuri creste o specie protejata de narcisa salbatica (Narcissus angustifolius) care se afla la cea mai mica altitudine din tara, respectiv 100 de metri.
Padurea Bogatii
Padurea Bogatii se intinde pe o suprafata de 6,329 hectare si, din anul 2000, este drept rezervatie naturala protejata. Fauna si flora de aici sunt extrem de frumoase si variate. Pasunile sunt foarte des intalnite pe suprafața celor 6 hectare, alaturi de padurile de foioase. Aici se gasesc arbori precum despre fag, gorun si carpen. In ceea ce priveste fauna putem aminti cerbul, ursul, lupul, rasul, dar si o serie de nevertebrate.
Comments